1) Λεύκανση

Ένα λευκό χαμόγελο μας κάνει να φαινόμαστε όχι μόνο πιο όμορφοι,αλλά και πιο νέοι.Ποιος δεν έχει ζηλέψει τα κατάλευκα δόντια των ηθοποιών ή των παρουσιαστών της τηλεόρασης; 

Ένας τρόπος για να κατακτήσουμε ένα τέτοιο χαμόγελο είναι η λεύκανση

Κατά τη λεύκανση χρησιμοποιούνται ειδικά οξέα (υπεροξειδιο του καρβαμιδίου, υπεροξείδιο του υδρογόνου),τα οποία διασπούν τις χρωστικές που υπάρχουν στο εσωτερικό του δοντιού, με αποτέλεσμα το δόντι να αποκτά την αρχική του λευκότητα.

Η διαδικασία αυτή μπορεί να γίνει είτε στο σπίτι  είτε στο ιατρείο.Και στις δυο περιπτώσεις ο οδοντίατρος κατασκευάζει στον ασθενή δυο ναρθηκάκια τα οποία αντιστοιχούν στην άνω και κάτω οδοντοστοιχία του ασθενή και είναι ακριβή αντίγραφα των δοντιών του.Τα ναρθηκάκια αυτά είναι πολύ λεπτά και διαφανή και μπορούν να φοριούνται και κατά τη διάρκεια της ημέρας χωρίς να δημιουργούν πρόβλημα στην αισθητική ή την ομιλία. 

Σε περίπτωση που η λεύκανση γίνει μόνο στο σπίτι τότε τα ναρθηκάκια αυτά γεμίζονται με ειδικό υλικό ( υπεροξείδιο του καρβαμιδίου ) και φοριούνται για κάποιες ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας ή κατά τη διάρκεια του ύπνου.Στην περίπτωση αυτή η διαδικασία της λεύκανσης είναι πιο αργή και ολοκληρώνεται περίπου σε διάστημα δεκαπέντε ημερών. 

Εάν η λεύκανση γίνει στο ιατρείο τότε ειδικό υλικό ( υπεροξείδιο του υδρογόνου ) τοποθετείται στα δόντια και η λεύκανση ολοκληρώνεται σε μια ώρα.Στη συνέχεια ο ασθενής θα πρέπει να φορέσει τα ναρθηκάκια για πέντε μέρες μόνο για να σταθεροποιηθεί το αποτέλεσμα. 

Βέβαια η λεύκανση δεν είναι αποτελεσματική σε όλες τις περιπτώσεις. 

Άτομα τα οποία καπνίζουν πολύ,πίνουν πολλούς καφέδες ή κάνουν μεγάλη χρήση ουσιών,οι οποίες περιέχουν χρωστικές όπως κόκκινο κρασί ή τσάι δεν αποτελούν ιδανικές περιπτώσεις για λεύκανση.Επίσης δόντια με μεγάλες δυσχρωμίες ή δόντια τα οποία ήταν δυσχρωμικά για διαφόρους λόγους από τη στιγμή της γέννησης δεν είναι ιδανικές περιπτώσεις για λεύκανση. 

Επίσης η λεύκανση δεν είναι μόνιμη.Συνήθως το αποτέλεσμα της λεύκανσης κρατάει 2 με 3 χρόνια.Μετά το διάστημα αυτό ο ασθενής μπορεί να κάνει επανάληψη της λεύκανσης χρησιμοποιώντας τα ειδικά ναρθηκάκια που του κατασκεύασε ο οδοντίατρος  χωρίς να επιβαρυνθεί ξανά με το κόστος όλης της διαδικασίας,αλλά επιβαρυνόμενος μόνο με την αγορά του ειδικού υλικού. 

Ένα σύνηθες ερώτημα είναι αν η λεύκανση προκαλεί καταστροφή των δοντιών.Η απάντηση είναι όχι,εφόσον ακολουθηθούν οι οδηγίες του οδοντιάτρου και γίνει χρήση του υλικού με μέτρο.Διαφορετικά σίγουρα μπορεί να υπάρξουν ανεπιθύμητα αποτελέσματα.

 

 2) Όψεις ρητίνης - bonding.

Σε περίπτωση που το αποτέλεσμα της λεύκανσης δεν είναι το επιθυμητό,τότε ένας τρόπος για να αποκτήσουμε λαμπερό χαμόγελο είναι οι όψεις ρητίνης

Λέγοντας όψη ρητίνης εννοούμε την επίστρωση ενός υλικού στην εξωτερική επιφάνεια του δοντιού, η οποία έχει τροχιστεί από ελάχιστα έως καθόλου. 

Με τις όψεις ρητίνης μπορούμε επίσης να αλλάξουμε το σχήμα των δοντιών,να μεγαλώσουμε πολύ μικρά δόντια,να κλείσουμε διαστήματα ή να ισιώσουμε τα δόντια όταν υπάρχουν μικρές αποκλίσεις. 

Είναι σχετικά οικονομική διαδικασία και η μεταμόρφωση του χαμόγελου μπορεί να είναι εντυπωσιακή. 

Η μέθοδος αντενδείκνυται σε άτομα που έχουν σαν συνήθεια να σφίγγουν τα δόντια τους,καπνίζουν ή πίνουν πολλούς καφέδες.

Κάποιος που πρόκειται να κάνει όψεις ρητίνης,θα πρέπει να γνωρίζει ότι το αισθητικό αποτέλεσμα με την πάροδο των χρόνων αρχίζει και γίνεται πιο φτωχό καθώς με την προσρόφηση χρωστικών από τις διάφορες τροφές,το χρώμα τους αλλάζει.

 3) Όψεις πορσελάνης.

Οι όψεις πορσελάνης αποτελούν το τελευταίο επίτευγμα της οδοντιατρικής στον τομέα της αισθητικής. 

Πρόκειται για πολύ λεπτά φύλλα πορσελάνης ειδικής ποιότητας,τα οποία συγκολλούνται στις μπροστινές επιφάνειες των προσθίων δοντιών και τα οποία μιμούνται τα φυσικά χαρακτηριστικά του δοντιού με μοναδικό τρόπο. 

Το αποτέλεσμα είναι τα δόντια να φαίνονται τόσο φυσικά, όσο και αν ήταν αληθινά.Όπως και με τις όψεις ρητίνης έτσι και οι όψεις πορσελάνης μπορούν να κάνουν τα δόντια όχι μόνο πιο λευκά,αλλά και να αλλάξουν το σχήμα τους ή να διορθώσουν μικρές τους αποκλίσεις. 

Ένα μειονέκτημα των όψεων πορσελάνης είναι το υψηλό κόστος τους,το αποτέλεσμα τους όμως είναι μόνιμο.  

 

4) Ολοκεραμικές στεφάνες

Το αντιαισθητικό γκριζάρισμα των ούλων σε δόντια τα οποία έχουν στεφάνες καθώς και η αφύσικη,αδιαφανής όψη τους λόγω του σκούρου μετάλλου που περιέχουν κάνουν όλο και περισσότερο κόσμο να τις αντιμετωπίζει με αντιπάθεια. 

Αντιθέτως οι ολοκεραμικές στεφάνες δεν έχουν στην εσωτερική επιφάνεια τους  μέταλλο,όπως οι παραδοσιακές στεφάνες,αλλά αποτελούνται μόνο από πορσελάνη ειδικής ποιότητας. 

Τα δόντια φαίνονται πιο όμορφα κι από τα φυσικά και ούτε το πιο έμπειρο μάτι δεν μπορεί να τις εντοπίσει.
 
Το κόστος τους είναι ένα μειονέκτημα τους.Ένα άλλο τους μειονέκτημα είναι ότι δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε όλες τις περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα, όταν υπάρχει σαν συνήθεια το έντονο σφίξιμο των δοντιών ( βρυγμός ).  

5)Ένθετα - Επένθετα.

Πολύ συχνά ένας οδοντίατρος καλείται να αντιμετωπίσει περιπτώσεις δοντιών τα οποία ενώ είναι αρκετά κατεστραμμένα,με  αποτέλεσμα να μην μπορούν να αποκατασταθούν με ένα απλό σφράγισμα,έχουν εν τούτοις αρκετή εναπομείνασα οδοντική ουσία η οποία σε περίπτωση που γίνει μια θήκη για την αποκατάσταση τους θα εξαφανιστεί κι αυτή με το τρόχισμα του δοντιού.

Στις περιπτώσεις αυτές τη λύση έρχονται να μας δώσουν τα ένθετα και τα επένθετα

Τα ένθετα και τα επένθετα αποτελούν την απάντηση στις επιταγές τις σύγχρονης οδοντιατρικής κατά τις οποίες η θεραπεία των δοντιών πρέπει να είναι συντηρητική και να επιχειρείται η όσο το δυνατό  διατήρηση της οδοντικής τους ουσίας. 

Πρόκειται δηλαδή για αποκαταστάσεις ενδιάμεσες σε σφράγισμα και θήκη οι οποίες αποτελούνται από σύνθετη ρητίνη ή πορσελάνη και αποκαθιστούν το δόντι σεβόμενες την οδοντική ουσία που αυτό έχει.  

6) Ουλικό χαμόγελο

Μεσα στα πλαισια της αισθητικης οδοντιατρικης ειναι και η διορθωση ενος χαμογελου το οποιο παρουσιαζει ασυμμετριες ουλων η στο οποιο ενα μεγαλο μερος των ουλων ειναι εμφανες.

Αν και μεγαλος αριθμος ανθρωπων εμφανιζει τετοια προβληματα δεν τα αντιμετωπιζει ειτε γιατι δεν γνωριζει οτι μπορει να διορθωθουν ειτε επειδη δεν γνωριζει την ευκολια με την οποια πραγματοποιειται η τεχνικη αυτη.

Η επεμβαση πραγματοποιειται με τοπικη αναισθησια δηλαδη με αναισθησια κατα την οποια γινεται και ενα απλο σφραγισμα,ειναι εντελως ανωδυνη και διαρκει ενα με δυο ωρες.

Κατα την επεμβαση αυτη ενα μερος των ουλων που κρινεται οτι ειναι περιττο αφαιρειται ενω ειναι πιθανο να αφαιρεθει και ενα μικρο μερος απο οστο γυρω απο τα δοντια.

Ο μετεγχειρητικος πονος ειναι ηπιος και ελεγχομενος ενω μετα απο μερικες μερες τα ουλα εχουν επουλωθει.Βεβαια επειδη σε καποιες περιπτωσεις η επεμβαση αυτη οδηγει σε αποκαλυψη των ριζων των δοντιων ειναι πιθανο να χρειαστει να καλυφτουν στη συνεχεια με προσθετικες αποκαταστασεις.