Ο τομέας της στοματικής χειρουργικής περιλαμβάνει χειρουργικές επεμβάσεις, όπως αφαιρεση εγκλειστων φρονιμητων,ακρορριζεκτομων,εκτομες υπερτροφικων χαλινων,ουλοπλαστικές,ουλεκτομές κ.α.Η εξαγωγή έγκλειστων φρονιμιτών γίνεται όταν αυτά τα δόντια δεν έχουν ανατείλει στην στοματική κοιλότητα και παραμένουν μέσα στο οστό της γνάθου.

Τότε υπάρχει ο κίνδυνος στην προσπάθειά τους να ανατείλουν να στραβώσουν την υπόλοιπη οδοντοστοιχία ή ακόμα και να προκαλέσουν έντονο πόνο-πολφίτιδα στα παρακείμενα δόντια.

Η ακρορριζεκτομή γίνεται όταν στο ακρορρίζιο ενός νεκρού δοντιού ή ενός λανθασμένα ενδοδοντικά θεραπευμένου δοντιού σχηματιστεί κάποια κύστη η οποία και απομακρύνεται χειρουργικά,ώστε να σωθεί το ίδιο το δόντι.

Η εκτομή υπετροφικού χαλινού γίνεται όταν ο χαλινός που βρίσκεται στα μπροστινά δόντια είναι τοσο ισχυρός που έχει προκαλέσει υφίζηση των παρακείμενων ουλων απογυμνώνοντας τα ίδια τα δόντια.Η θεραπεία μπορεί να λάβει χώρα αναίμακτα και χωρίς νυστέρι με τη βοήθεια του LASER.

Η ουλεκτομή και η ουλοπλαστική γίνεται σε περίπτωση υπερτροφικών ούλων λόγω περιοδοντίτιδας.Μπορεί να πραγματοποιηθεί και αυτή αναίμακτα με τη βοήθεια του LASER.