1)Τι είναι

Τα εμφυτεύματα είναι κατασκευές από τιτάνιο και πορσελάνη που σκοπό έχουν να αποκαταστήσουν τα χαμένα μας δόντια. 

Όπως και τα δόντια αποτελούνται από δυο τμήματα το τμήμα της ρίζας και το τμήμα της μύλης που στην προκείμενη περίπτωση είναι μια στεφάνη. 

Το τιτάνιο είναι απόλυτα βιοσυμβατό με τον ανθρώπινο οργανισμο για το λόγο αυτό χρησιμοποιείται και σε πληθώρα άλλων επεμβάσεων πέρα από την οδοντιατρική.Κατά 98% τα εμφυτεύματα

γίνονται δεκτά από τον οργανισμό ενώ το μικρό ποσοστό που απορρίπτεται με μια δεύτερη επέμβαση γίνεται δεκτό. 

Η διαδικασία τοποθέτησης ενός εμφυτεύματος περιλαμβάνει δυο στάδια το χειρουργικό και το προσθετικό

Στο πρώτο στάδιο εισάγεται στο οστό το τμήμα που θα αποτελέσει τη ρίζα του εμφυτεύματος με εύκολη και σύντομη διαδικασία και με την ίδια αναισθησία που θα γινόταν σε ένα απλό σφράγισμα.Στη συνέχεια αφήνουμε να περάσουν τρεις μήνες για την κατω γναθο και εξι μηνες για την ανω γναθο συμφωνα με το πρωτοκολλο Branemark κατά τους οποίους περιμένουμε το εμφύτευμα να αφομοιωθεί-οστεοενσωματωθει στον οργανισμό. 

Μετά το διάστημα αυτό μπορούμε να ξεκινήσουμε το προσθετικό στάδιο δηλαδή τη λήψη μέτρων για την κατασκευή στεφάνης που θα αποτελέσει το πάνω μέρος του εμφυτεύματος. 

Σε ορισμένες περιπτώσεις και εφόσον υπάρχουν ορισμένες προϋποθέσεις μπορεί να γίνει και άμεση φόρτιση των εμφυτευμάτων δηλαδή να γίνει τοποθέτηση της προσθετικής εργασίας εικοσιτέσσερις ώρες μετά τη χειρουργική επέμβαση και ο θεραπευόμενος να αποκτήσει δόντια μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα.

Τα εμφυτεύματα δοντιών εμφανίζουν στατιστικά πολύ υψηλά ποσοστά επιτυχίας πάνω από 90-95%.Η εξέλιξη των υλικών και της τεχνολογίας των εμφυτευμάτων καθώς και οι νέες προηγμένες τεχνικές εμφύτευσης έχουν επιτρέψει σε πολλούς εξειδικευμένους εμφυτευματολόγους να εμφανίζουν ποσοστά επιτυχίας άνω του 98% των επεμβάσεων.

Τα ποσοστά επιτυχίας των οδοντικών εμφυτευμάτων υπολογίζονται βάσει της διατήρησης τους για τουλάχιστον 5 χρόνια μετά την τοποθέτηση τους.Οι περισσότερες από τις επιπλοκές εμφυτευμάτων παρουσιάζονται στον πρώτο χρόνο μετά την εμφύτευση και συνήθως κατά την φάση της ενσωμάτωσης τους στο οστό της γνάθου.Μετά την συμπλήρωση του πρώτου έτους η πιθανότητα απώλειας ενός εμφυτεύματος κυμαίνεται περί το 1% αλλά κυρίως αφορά περιπτώσεις κακής χρήσης και ελλιπούς στοματικής υγιεινής.

Με σωστή φροντίδα των εμφυτευμάτων δοντιών μπορούμε να τα διατηρήσουμε για όλη μας τη ζωή.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ-Σε αυτο το σημειο ειναι σημαντικο να επιστησουμε την προσοχη στο ότι πολλες φορες λανθασμενα επισπευδεται η θεραπεια,προς τερψη των ασθενων που επιθυμουν ένα αμεσο αποτελεσμα αγνοωντας το πρωτοκολλο Branemark και τοποθετουνται οι τελικες αποκαταστασεις πανω στα εμφυτευματα πριν γινει η πληρης οστεοενσωματωση τους σε συντομοτερο χρονικο διαστημα με μεγαλο ρισκο την γρηγορη μελλοντικα απωλεια τους.Ειναι λοιπον προτιμοτερο να ακουσουμε προσεχτικα τον οδοντιατρο μας και να ακολουθησουμε το σχεδιο θεραπειας που μας προτεινει και πιστευει απολυτα ότι ταιριαζει στην περιπτωση μας.

Επισης είναι αξιοσημειωτο το εμφυτευμα να είναι αποκλειστικα από τιτανιο και όχι από καποιο άλλο υλικο που μπορει μεν να είναι οικονομικοτερο,αλλα παραλληλα δε και λιγοτερο αξιοπιστο.Τελος στην αγορα κυκλοφορουν διαφορες μαρκες εμφυτευματων,ελαχιστες όμως από αυτές είναι καταλληλες για θεραπεια.Το οδοντιατρειο μας χρησιμοποιει τα πλεον συγχρονα και αξιοπιστα εμφυτευματα XIVE.Πριν την εμφυτευση θα πρεπει ο ασθενης να βγαλει καποια πανοραμικη και αξονικη ακτινογραφια ώστε να μελετηθει διεξοδικα η ποσοτητα του οστου και η αποσταση από τα ευαισθητα ανατομικα σημεια όπως το κατω φατνιακο νευρο στην κατω γναθο,το ιγμορειο και οι τομικοι ποροι στην ανω γναθο.Οι ασθενεις πρεπει να λαβουν αντιβιωτικη προφυλαξη πριν και μετα την επεμβαση όπως και οι ασθενεις που λαμβανουν αντιπηκτικα να τα διακοψουν για καποιο χρονικο διαστημα συμφωνα με την γνωμη του παθολογου τους.

Εν κατακλειδει τα εμφυτευματα περα από το γεγονος ότι μπορουν να αποκαταστησουν πληρως καποιο χαμενο δοντι,μπορουν επισης να δωσουν λυση στο χρονιο προβλημα της πληρους ανοδοντιας (ελλειψης ολων των δοντιων) στην ανω και κυριως στην κατω γναθο,οπου μεχρι τωρα ο οδοντιατρος τοποθετουσε μια συμβατικη ολικη οδοντοστοιχια με όλα τα μειονεκτηματα που φερει αυτή (κινητικοτητα,ελλειψη σταθεροτητας,αδυναμια μασησης).Eπισης δινουν μονιμη και αξιοπιστη λυση στη μερικη ανοδοντια των πισω δοντιων κυριως της κατω γναθου οπου μεχρι τωρα ο οδοντιατρος χρησιμοποιουσε την αβολη και αμφισβητουμενη λυση της μερικης κινητης οδοντοστοιχιας (μηχανακι).

2)Πλεονεκτήματα.

Όταν υπάρχουν δόντια στο φραγμό και θέλουμε να αποκαταστήσουμε κάποια μικρά κενά είτε με γέφυρες είτε με εμφυτεύματα,το μεγάλο πλεονέκτημα των εμφυτευμάτων είναι ότι δεν τροχίζουμε τα δόντια,που βρίσκονται γύρω τους όπως κάνουμε στις γέφυρες οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα συχνά να  φθείρουμε δόντια άθικτα και γερά. 

Όταν λείπουν πιο πολλά δόντια και έχουμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε κατασκευή οδοντοστοιχιών ή τοποθέτηση εμφυτευμάτων ένα άλλο πολύ σημαντικό πλεονέκτημα των εμφυτευμάτων είναι ότι με τη ρίζα τους συμβάλλουν στη διατήρηση του οστού γύρω τους.Ειδικά όταν λείπουν πολλά δόντια η απορρόφηση του οστού έχει σαν συνέπεια  το πρόσωπο να παίρνει μία πιο γερασμένη όψη την οποία βλέπουμε συχνά σε ανθρώπους που φοράνε οδοντοστοιχίες.Με τα εμφυτεύματα, προλαμβάνεται η κατάσταση αυτή και ο άνθρωπος διατηρεί μία πιο νεανική όψη. 

Όταν όμως ήδη υπάρχουν οδοντοστοιχίες μπορούμε με την τοποθέτηση εμφυτευμάτων κάτω από αυτές να βελτιώσουμε τη συγκράτησή τους κάτι που είναι εξαιρετικά χρήσιμο ειδικά στην κάτω γνάθο όπου οι κινήσεις της γλώσσας κάνουν τις οδοντοστοιχίες πιο ευκίνητες και ταλαιπωρούν συχνά όσους τις έχουν.

Τέλος με τα εμφυτεύματα οι οδοντοστοιχίες μπορούν να αντικατασταθούν με ακινητες γέφυρες.Συνήθως έξι με οχτώ εμφυτεύματα στην άνω γνάθο και τέσσερα με πέντε εμφυτεύματα στην κάτω γνάθο είναι αρκετά για να απαλλαχτεί κάποιος από τις ολικές οδοντοστοιχίες,να ξανανιώσει νέος και γεμάτος αυτοπεποίθηση και να ξανακερδίσει την ποιότητα της ζωής του.Εναλλακτικα μπορουν να τοποθετηθουν επενθετες κινητες οδοντοστοιχιες που «κουμπωνουν» πανω σε ειδικη μπαρα με 2-3 εμφυτευμα στην κατω γναθο και 4-5 εμφυτευματα στην ανω γναθο.  

3)Μειονεκτήματα.

 Αν και το σχετικά μεγάλο κόστος των εμφυτευμάτων θεωρείται ως μειονέκτημα μακροπρόθεσμα έχει βρεθεί ότι αποτελούν οικονομικότερη λύση καθώς έχει αποδειχθεί ότι διατηρούνται στη θέση τους για περισσότερο από 20 χρόνια. Αντίθετα ο μέσος όρος ζωής των γεφυρών είναι πολύ μικρότερος καθώς τα δόντια που τις στηρίζουν με τα χρόνια τερηδονίζονται,γίνονται περιοδοντικά ή χρειάζονται απονευρώσεις. 

Ένα άλλο μειονέκτημα των εμφυτευμάτων είναι ότι περιλαμβάνουν μία χειρουργική διαδικασία, η οποία αν και είναι ανώδυνη την ώρα της εκτέλεσής της έχει σαν συνέπεια κάποιο οίδημα και ενόχληση τις επόμενες μέρες που με τα κατάλληλα φάρμακα μπορούν βέβαια να αντιμετωπιστούν με επιτυχία.  

4)Ενδείξεις.

Σε γενικές γραμμές τα εμφυτεύματα τοποθετούνται σε οποιοδήποτε ενήλικα, εφόσον έχει: 

-καλή γενική υγεία 
-υγιή ούλα 
-επαρκή οστική μάζα του οστού των γνάθων στο σημείο που θα τοποθετηθούν τα εμφυτεύματα
-μια σωστή συμπεριφορά όσον αφορά στις συνήθειες  στοματικής υγιεινής που είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση των εμφυτευμάτων.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις όπου ο κίνδυνος αποτυχίας των εμφυτευμάτων είναι περισσότερο αυξημένος από το φυσιολογικό χωρίς όμως να απορρίπτεται η τοποθέτησή τους.Έτσι, οι καπνιστές θα πρέπει να ξέρουν ότι εμφανίζουν ένα 10% μεγαλύτερο ποσοστό αποτυχίας από τους μη καπνιστές.Το ίδιο συμβαίνει με όσους πάσχουν από περιοδοντίτιδα.Ο σακχαρώδης διαβήτης εμφανίζει ένα ποσοστό κινδύνου λίγο μεγαλύτερο επίσης όταν δεν είναι καλά ρυθμισμένος ενώ η οστεοπόρωση δεν αποτελεί αντένδειξη.Βέβαια όσον αφορά στην οστεοπόρωση η λήψη διφωσφονικών που συνήθως γίνεται από τους ασθενείς αυτούς προβληματίζει ιδιαίτερα τους επιστήμονες καθώς έχει βρεθεί ότι η μακροχρόνια χρήση τους μπορεί να προκαλέσει σε οδοντιατρικές επεμβάσεις αδυναμία επούλωσης του τραύματος και οστεομυελίτιδα.Έτσι, όταν γίνεται λήψη διφωσφονικών είναι στην κρίση του κάθε θεράποντα εάν θα τοποθετήσει εμφυτεύματα ενώ ο ασθενής θα πρέπει να είναι ενημερωμένος για αυτή την πιθανότητα.

Όσον αφορά στην ηλικία τυπικά δεν αποτελεί αντένδειξη εφόσον δεν είναι επιβαρυμένη η γενική υγεία και υπάρχει δυνατότητα στοματικής υγιεινής.

5)Αντενδείξεις.

Εμφυτεύματα δεν μπορούν να τοποθετηθούν σε εφήβους μέχρι να ολοκληρωθεί η ανάπτυξη των οστών τους καθώς στο σημείο της τοποθέτησης σταματά η ανάπτυξη του οστού. 

Επίσης πρέπει να αποφεύγεται η τοποθέτηση εμφυτευμάτων σε πολύ ηλικιωμένους οι οποίοι δεν μπορούν να εκτελέσουν σωστή στοματική υγιεινή ή έχουν επιβαρυμένη γενική υγεία.

Ως αντενδείξεις για τοποθέτηση εμφυτευμάτων θεωρούνται επίσης η αδιαφορία για στοματική υγιεινή,διάφορες καταστάσεις που εμποδίζουν τη σωστή στοματική υγιεινή όπως όταν υπάρχουν κινητικές δυσλειτουργίες,η αιμορροφιλία,τα αιμαγγειώματα στην περιοχή του στόματος,η ενδοφλέβια λήψη διφωσφονικών,η ακτινοβόληση στην περιοχή των γνάθων.